Отримання дозвільних документів на здійснення підприємницької діяльності 

Підприємцю потрібно пам'ятати про різні дозвільні документи, які він зобов'язаний отримувати в залежності від виду та місця здійснення діяльності.

Не потрібні такі документи тільки в тих випадках, якщо підприємець веде діяльність, яка потребує спеціальних дозволів та не пов'язану з виробництвом та/або реалізацією харчових продуктів у себе вдома. Якщо ж підприємець має або орендує приміщення або офіс, або веде діяльність, що вимагає отримання спеціальних дозволів, то для початку здійснення господарських операцій необхідно звернутися у відповідні дозвільні органи.

Так, мінімальний набір дозволів для будь-якої діяльності полягає в декларуванні приміщення/офісу в органі пожежного нагляду та санепідемстанції.

Декларація до органу пожежного нагляду

Підприємцю, який орендує приміщення/офіс, в першу чергу потрібно подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Вона дає право на початок використання підприємцем об'єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин). Тому тим підприємцям, які працюють вдома, її подавати не потрібно. Заповнюється ця декларація самостійно. Якщо підприємець використовує приміщення/офіс з високим ступенем небезпеки (одночасно в будівлі знаходиться більше 50 чоловік), то до початку використання об'єкта нерухомості доведеться звернутися до органу державного пожежного нагляду або приватну фірму, що має відповідну ліцензію на проведення оцінки протипожежного стану і отримання висновку по результатами оцінки протипожежного стану. Позитивний висновок за результатами оцінки протипожежного стану підприємець повинен надати разом з декларацією.

Декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки подається державному адміністратору в дозвільний центр або в орган державної служби з надзвичайних ситуацій. Краще звертатися до дозвільного центру, так як державний адміністратор зможе все детально розповісти і роз'яснити.

Не потрібно подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки в тому випадку, якщо підприємець укладає договір оренди на приміщення, яке орендодавцем вже задекларовано. У цьому випадку відповідальність за отримання декларації орендодавцем повинна бути прописана в договорі оренди.

На даний момент за відсутність декларації відповідальності не передбачено. Штраф у розмірі від 8,5 гривень до 170 гривень застосовується за невиконання приписів та постанов посадових осіб органів пожежного нагляду. З 1 січня 2014 року здійснення діяльності без реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки буде каратися накладанням штрафу на підприємця у розмірі від 680 гривень до 1700 гривень. Наявність у підприємця декларації перевіряють органи пожежного нагляду.

Декларація в санепідемстанцію

Крім подачі вищезгаданої декларації, підприємцю доведеться отримати дозвільний документ від санітарно-епідеміологічної служби. Залежно від здійснюваного виду діяльності, це може бути або експлуатаційний дозвіл для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів, або декларація відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства, а в окремих випадках (при наявності факторів, що шкідливо впливають на здоров'я людини) — висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на об'єкти державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Так, завжди потрібно отримувати експлуатаційний дозвіл, коли діяльність підприємця пов'язана з виробництвом, переробкою або реалізацією харчових продуктів, у тому числі і функціональних харчових продуктів. Також це стосується виробництва або продажу харчових продуктів для тварин. За видачу такого дозволу стягується плата у розмірі 200 гривень, в яку не включається вартість потрібних досліджень і вимірювань. Для отримання дозволу держадміністраторів або в орган санепідемстанції в одному примірнику подається заява та документи (копія документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта; перелік харчових продуктів, що виробляються, переробляються або реалізуються; протоколи досліджень харчових продуктів). Якщо з документами все гаразд, то протягом 30 днів підприємцю видають дозвіл. Термін дії експлуатаційного дозволу необмежений.

У випадках, коли підприємцю не потрібно отримувати дозвіл на експлуатацію, він подає держадміністраторів тільки самостійно заповнену декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства. Більше подавати нічого не потрібно.

Наведемо приклади, в яких випадках необхідно отримувати конкретний документ:

1. Експлуатаційний дозвіл для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів потрібно отримувати для виробництва та/або торгівлі продовольчими товарами, відкриття об'єкта громадського харчування (кафе, ресторан і т.д.).
2. Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства потрібно отримувати для торгівлі непродовольчими товарами, відкриття офісу, відкриття об'єкта побутового обслуговування (перукарня, автомийка і т.д.).

Відсутність дозвільного документа від санітарно-епідеміологічної служби тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 340 гривень до 1700 гривень, а за надання недостовірної інформації про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства — штраф у розмірі від 680 гривень до 1700 гривень.

Перевіряє наявність дозвільних документів орган санепідемстанції при проведенні планових або позапланових перевірок.

Вищеперелічені документи є обов'язковими, але не вичерпними. Повний список дозвільних документів для всіх можливих видів діяльності наведено на цій сторінці.

Дивіться також:

Зворотний зв’язок